Organisationer

Svenska Båtunionen organiserar större delen av svenskt båtliv, närmare 900 klubbar och sällskap är anslutna.

Dalarnas Båtförbund bildat 3 april 1982, är en allmännyttig ideell sammanslutning för båtklubbar i Dalarna.

Runns Båtförbund

Runns Båtförbund är ett samverkansorgan för båt och fritidsklubbar, i Sjön Runn i Dalarna.

En ekonomisk förening har bildats och utsetts till projektets huvudman som därmed äger genomförandeprojektet.
Farled Dalarna

Båtklubbar

Falu Båtklubb Runns Segelselskap

Stabergs Båtklubb Ludvika Segelselskap

Borlänge Båtklubb

Ö: Främby Båtklubb

Mora Båtklubb

Strands Båtklubb

Hamnar

Gästhamnsguiden!

Gästhamnsguiden presenterar nästan 500 gästhamnar runt Sveriges långa kust, i de stora insjöarna och alla våra kanaler. Gästhamnsguiden är dels den här sökportalen, dels den tryckta guiden som kommer ut årligen och som du får gratis i alla hamnar.

Fartyg i Dalarna

Slussbruden

Passagerarbåtarna på skärgårdssjön Runn i Dalarna.

Siljans första propellerdrivna passagerafartyg byggt 1866.

Klicka!

M/S Gustaf Wasa byggdes redan 1876 och går än i dag i trafik på den vackra sjön Siljan i Dalarna.

Kanaler

kl

Strömsholms Kanal följer Kolbäcksåns vattensystem genom Sveriges äldsta bruksbygd i ett omväxlande och naturskönt landskap, från blånande dalaberg till låglänta Mälardalen.

Ett av dessa sällsynta smultronställen ligger i Dalsland-Nordmarken – Sveriges sjörikaste område. Där binder en av Europas vackraste vattenvägar – Dalslands kanal – ihop en labyrint av stora och små sjöar, älvar och idylliska, slingrande kanalstumpar till ett båt och kanotsportområde vars motstycke du får leta länge efter.

Kanalen har utvecklats till ett stort och varierat upplevelseområde. Idag möts du av ett brett och lockande utbud längs kanalen. Här trivs och umgås både unga och gamla — båtfarare, cyklister, ryttare och natur- och kulturälskare. Välkommen du också!

Göta Kanal

Mer än en grävd och stensatt kanal

Kinda Kanal och dess konstbyggda del -  nog så viktig - ingår i en vattenväg som för resenären genom ett bedårande och naturskönt kanal-  och sjösystem i södra Östergötland.

Alla Sveriges kanaler

Försäkringsbolag

Svenska Sjö är båtorganisationernas egen försäkring.

Vår Båtförsäkring - En flytväst för din ekonomi

Vi är Sveriges ledande försäkringsbolag för fritidsbåtar och vi har försäkrat båtar i över 80 år.

Trygg-Hansas båtförsäkring gäller för din fritidsbåt. Den ersätter dig för olyckor på sjön, som grundstötning, kollision eller rigghaveri. Men även för skador vid uppläggning och transporter. Skador vid brand ombord, stöld eller skadegörelse ingår också. I försäkringen ingår även en jolle och all utrustning som du normalt använder ombord, men även en del andra saker som kläder och fiskeredskap.

Folksam

Sjösäker båtförsäkring

Sjösäker båtförsäkring har utvecklats av Sweboat (Båtbranschens Riksförbund) och Folksam i samarbete.

Båtförsäkring gäller för dig som fritidsskeppare och ägare till en vanlig fritidsbåt för privat bruk.

Svedea Båtförsäkring

Segelfatyg

CONSTANTIA ägs och drivs av Stiftelsen Solnaskutan. Syftet med verksamheten är att ge barn och ungdomar möjlighet att komma ut på sjön i ett riktigt segelfartyg från förr.

Sarpen är en drygt 100 år gammal skuta som ägs och drivs av Simrishamns scoutkår som utbildnings och skolskepp.

Barkskeppet T/S Gunilla byggdes ursprungligen som lastfartyg på Oskarshamns varv 1940 i stål av högsta isklass och gick fram till 1997 som fraktfartyg. Nu, sextio år senare, är hon rustad för expeditioner på världshaven.

SOIC AB bildades 1993 för att

förvalta, bruka och vidareutveckla den vars-, skeppsbyggnads-, mäss- och rederiverksamhet som ingår i projektet Ostindifararen Götheborg.

Båttidningar

Sveriges enda motorbåtstidning

Båtliv

Båtliv är officiellt organ för Svenska Båtunionen (SBU) med 150 000 medlemmar.

Båtnytt

Sveriges största båttidning